Για όλα τα παιδιά των 80's (και μετέπειτα την γενιά των 90's), οι παιδικές σειρές της εποχής αποτελούσαν κάτι παραπάνω από έναν πολύτιμο θησαυρό. Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου ήταν αυστηρώς αφιερωμένα στην παρακολούθηση κινουμένων σχεδίων. Ακόμα θυμάμαι τον εαυτό μου να σηκώνεται από τις 6 (ακόμα και τις 5:30) για να προλάβω την θέση μου στην τηλεόραση προτού σηκωθούν οι γονείς μου και βάλουν κάποια πρωινή εκπομπή ενημέρωσης!
Κάποιος που δεν έχει ζήσει τα παιδικά του χρόνια την χρυσή δεκαετία του 80', θα πάθαινε μάλλον πολιτισμικό σοκ βλέποντας μαριονέτες, κούκλες και κινούμενα σχέδια με φτωχά γραφικά σε αναλογική εικόνα και ήχο και μερικές φορές σε ασπρόμαυρη οθόνη. Για να μην αναφέρω την «υπερβολική» για τα τωρινά πάντα δεδομένα βία που υπήρχε στα περισσότερα κινούμενα σχέδια της εποχής.
Ενδεχομένως να μας χαρακτηρίζατε υπερβολικά ρομαντικούς, διόλου αντικειμενικούς και σίγουρα άδικους όταν συγκρίνουμε παλιές και νέες παιδικές σειρές. Παρόλα αυτά, τα cartoon της εποχής όχι μόνο ξεπερνούσαν (κατά την ταπεινή μου γνώμη) το επίπεδο των σημερινών κινουμένων σχεδίων αλλά μας δίδαξαν αξίες και αρχές, όπως φιλία-εμπιστοσύνη-αγάπη- συλλογικότητα-αλληλοβοήθεια- θάρρος... Ας πάμε λοιπόν να κάνουμε ένα μικρό flashback σε αγαπημένα κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του '80!
Στρουμφάκια
Μια σειρά που κακά τα ψέματα δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Οι μικροσκοπικοί μπλε ήρωες που ζούνε στο δάσος σε σπίτια από μανιτάρια και μπλέκουν συνεχώς σε διάφορες περιπέτειες προσπαθώντας να γλυτώσουν από τον κακό μάγο Δρακουμέλ και την γάτα του Ψιψινέλ.
Παίζεται για χρόνια στην ελληνική τηλεόραση και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.
Flintstones
Η σειρά που αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο animated δημιούργημα επί δεκαετίες, μέχρι να εμφανιστούν οι Simpsons. Mας κρατούσε συντροφιά με τις περιπέτειες του Φρεντ, της Βίλμα και της πρωτόγονης παρέας τους. Αγαπημένες λεπτομέρειες, το… ποδοκίνητο, οι συσκευές-ζώα και το κόκαλο στα μαλλιά της μικρής Σταλίτσας.
Η σειρά παρότι ξεκίνησε το 1960 και ολοκληρώθηκε το 1966, στην Ελλάδα προβλήθηκε με καθυστέρηση την δεκαετία του '80.
Σπορτ Μπίλλυ
Ίσως ο πιο αγαπημένος ήρωας για το ελληνικό κοινό της εποχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η παιδική σειρά έχει παιχτεί περισσότερες φορές σε επανάληψη σε σχέση με κάθε άλλη παιδική σειρά στην Ελληνική τηλεόραση!
Ο Σπορτ Μπίλλυ με τη μαγική του τσάντα που χωρούσε μέσα ο,τι μπορείτε να φανταστείτε κατάφερνε να φέρει εις πέρας όποια αποστολή αναλάμβανε, έχοντας ως βοηθό τη φίλη του Λίλλυ και τον σκύλο του Γοίλλυ. Αιώνιοι εχθροί του αγαπημένου ήρωα ήταν η σατανική βασίλισσα Βάντα (με φωνή ικανή να τρομοκρατήσει κάθε παιδί του '80) και ο υπηρέτης της Σάιπ.
Η σειρά παίχτηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1981 και στην Ελλάδα την φωνή του έδωσε ο ηθοποιός (σκηνοθέτης και συγγραφέας) Γιάννης Καλατζόπουλος!
Αστυνόμος Σαϊνης/Inspector Gadget
Αδέξιος, γκαφατζής και ξεχασιάρης, ο...βιονικός Αστυνόμος Σαϊνης μνημονεύεται με νοσταλγία μέχρι και σήμερα. «Εμπρός καλό μου χέρι» και ένα σωρό άλλα πολύπλοκα εξαρτήματα συχνά τον έβαζαν σε μπελάδες, όσο και αν προσπαθούσε για το αντίθετο. Ευτυχώς, πάντα με την πολύτιμη αλλά μυστική βοήθεια της ανιψιάς του Πέννυ και του σκύλου Μπρέιν, ο Σαϊνης κατάφερνε τελικά να ξεπερνά τις παγίδες του σατανικού Δόκτορα Κλάους που του έκανε την ζωή δύσκολη. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 10 Ιανουαρίου 1985 και η φωνή του θρυλικού Σαϊνη ανήκει στον ηθοποιό Τάσο Κωστή ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του ελληνικού τίτλου. Άξιο αναφοράς είναι το ελληνικό intro το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί "πολύ μπροστά για την εποχή του"!
Thundercats
Ίσως το κορυφαίο cartoon της εποχής, από όλες τις απόψεις. Η ιστορία έχει ως εξής. Μια παρέα-οικογένεια από ανθρωπόμορφες γάτες αφού γλυτώνουν από την καταστροφή του πλανήτη τους, φτάνουν ασφαλείς στον πλανήτη «Τρίτη Γη». Εκεί όμως δεν γίνονται ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι από τον κακό μας, και έναν από τους κορυφαίους κακούς σε παιδική σειρά, τον μάγο με την μορφή μούμιας Μαμ-Ρα, ο οποίος θέλει να τους καταστρέψει.
Η σειρά προωθούσε μηνύματα σεβασμού, αλήθειας, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, και δεν είναι τυχαίο ότι αγαπήθηκε από πολύ κόσμο παρότι απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά. Άξιο αναφοράς είναι πως οι παραγωγοί είχαν προσλάβει ειδικό ψυχολόγο, που έλεγχε το σενάριο κάθε επεισοδίου για να είναι βέβαιοι ότι περνούσε τα σωστά μηνύματα στο κοινό! Στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από την ΕΡΤ2. Κάθε βράδυ στις 20.00 τα παιδιά κάθονταν μπροστά από την τηλεόραση για να παρακολουθήσουν τον Λάιονο και την παρέα του να κατατροπώνουν τον κακό Μαμ-Ρα. Η σειρά κινουμένων σχεδίων διήρκεσε 4 σεζόν και προβλήθηκαν συνολικά 130 επεισόδια... Την φωνή του Λάιονο χάρισε ο Ακίνδυνος Γκίκας, ένα όνομα που έχει αποτυπωθεί βαθιά στην μνήμη κάθε ανθρώπου γεννημένου μεταξύ 1980 και 2000, καθώς έδωσε την φωνή του σε πολλούς αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων.
Φρουτοπία
Για τέλος αφήσαμε το αριστούργημα του Ευγένιου Τριβιζά που από κόμικ μεταφέρθηκε στην τηλεόραση τον Νοέμβριο του 1985.
Για όσους δεν θυμούνται λοιπόν, η Φρουτοπία είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με την Χώρα του Χασμουρητού. Μανώλης ο Μανάβης, Αιμίλιος το Μήλο, Θάνος το Κολοκυθάκι, Μαρουλίτα το Μαρούλι, Πιπεριά η Φαρμακόγλωσσα, Βλάσης το Βλίτο και φυσικά ο δαιμόνιος ρεπόρτερ (και μοναδικός άνθρωπος στην Φρουτοπία) Πίκος Απίκος μας κρατούσαν συντροφιά για 47 επεισόδια. Δυστυχώς ποτέ δεν προβλήθηκε το φινάλε της σειράς,
Λόγω της μεγάλης έκτασης του άρθρου και μη θέλοντας να παραλείψουμε αγαπημένες παιδικές σειρές, αλλά ούτε και να σας κουράσουμε, να περιμένετε συνέχεια με 2ο και πολύ πιθανόν και 3ο μέρος!
Comentários